Починалият в началото на годината Франц Бекенбауер е обмислял да подаде

...
Починалият в началото на годината Франц Бекенбауер е обмислял да подаде
Коментари Харесай

Аферата Мондиал 2006 - Бекенбауер искал да подаде оставка

Починалият при започване на годината Франц Бекенбауер е обмислял да подаде оставка от поста ръководител на Организационния комитет на Мондиал 2006, на който Германия беше хазаин. За това пишат медиите в страната, цитирайки адвоката Ян-Олаф Лайзнер, дал показания в съд във Франкфурт.

Върху Световното бе хвърлена сянка поради подозрения за корупция години след провеждането му. ФИФА стартира следствие през 2014 година около всеобщите арести и процеси против висши функционери на футбола. Кайзера имаше краткотрайна възбрана за футболни действия, по-късно вдигната.

Водеха се каузи за нерегламентирано преведени 1,7 милиона евро на Бекенбауер от Южна Африка, за 5,5 млн. евро, платени му от компания за залагания, за подозрения за корупция за извоюваното домакинство, за укриване на налози... В последните десетина години той се бе скрил от обществения живот, а негови близки споделяха, че е бил наскърбен поради подозренията към него.

Ян-Олаф Лайзнер, юрист на Германския футболен съюз (ГФС), каза пред съда, че Бекенбауер му е декларирал през 2006 година, че желае да си тръгне, защото въпросът " ставал прекомерно тежък за него ".

А във въпросния развой някогашните президенти на ГФС Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и някогашният общоприет секретар Хорст Р. Шмид, са упрекнати в укриване на налози, тъй като са заявили заплащанията като оперативни разноски. Обвиненията са за към 6,7 милиона евро, които са трансферирани от ГФС посредством ФИФА на починалия предприемач Робърт Луи-Драйфус. Парите са декларирани за организирането на гала-вечер на Световното - събитие, което не се е случило.

Бекенбауер е получил на заем същата сума от Луи-Драйфус през 2002 година, а по-късно тези пари са се озовали в сметка на към този момент дискредитирания някогашен почитан чиновник на ФИФА Мохамед бин Хамам от Катар. Остава неразбираемо защо са били парите.

Лайзнер сподели също по този начин, че някогашният национал на ФРГ и предприемач, специалист в тв правата Гюнтер Нетцер, няколко пъти е повторил на оперативното управление, че сходни практики са неуместни - парите би трябвало да бъдат върнати назад на Луи-Драйфус. Адвокатът добави, че в централата всички са се страхували от голям скандал, при положение, че Бекенбауер е бил напуснал позицията си тъкмо преди началото на Световното.

Адвокатът отхвърли обвиняването, че парите са били употребявани за пазаруване на гласове за придобиване на семейството.

Старши прокурорът Джеско Кумел обаче отхвърли изказванията на Лайзнер и ги назова „ нелепости “. Според обвинителния акт в ГФС са „ създали полулегален модел на корупция “.

Какво следва? Гюнтер Нетцер би трябвало да се яви като очевидец на идващото съвещание през месец май и неговите показания се чакат с интерес. Кумел добави в края на съвещанието, че прокуратурата желае да изправи на свидетелската пейка и други някогашни функционери, работили в ГФС в тези години.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР